torstai 7. huhtikuuta 2011

Budjetti

Mainitsin ensimmäisessä blogikirjoituksessa, että laadin budjetin eli selvityksen tavoitelluista ja toteutuneista tuloista ja menoista. Nyt olen kerännyt numeroita viimeiseltä puolelta vuodelta (loka-maaliskuu) joka ikisestä ostoksesta. Pankin sähköinen tiliote oli tässä suureksi avuksi, koska maksan pääasiassa kaikki ostokset kortilla. Tällöin ostoksesta jää merkintä tiliotteeseen ja sen voi jälkeenpäin tarkistaa. Käteistä nostan pankkiautomaatista vain vähän ja sillä maksan lähinnä vain päivittäiset ruokailut lounasravintolassa ja silloin tällöin kaukoliikenteen bussimatkat. Nämä käteisen rahan käyttötavat ovat jääneet tavoiksi vanhasta tottumuksesta, koska joskus vuosia sitten kortin käyttö noissa tilanteissa aiheutti turhaa sähläystä.

Mutta siis budjetista näin, mihin rahaa oikein kuluu. Suurimmat menoerät ovat seuraavat:

  1. Asunto eli vuokra, 520 € / kk
  2. Ruoka tai tarkemmin: asiointi lähikaupassa sekä lounasravintolassa, noin 300 € / kk
  3. Liikkuminen eli bussilippu, noin 83 € / kk
  4. Vaatteet ja taloustarvikkeet, noin 80 € / kk
Näiden jälkeen tulee muita pakollisia maksuja, kuten:
  1. Internet, noin 45 € / kk
  2. TV-lupa, noin 20 € / kk
  3. Puhelin, noin 20 € / kk
  4. Sähkö, noin 18 € / kk
  5. Kaasu, noin 10 € / kk
Sitten on joitakin ei pakollisia menoja, jotka ovat kuitenkin pitkällä aikavälillä järkeviä investointeja eli

  1. Ravintolat, noin 30 € / kk
  2. Muu virkistäytyminen, noin 30 € / kk
Eli ihan askeettiseksi en aio ruveta, vaikka säästämään pyrinkin. Jos kaverit pyytävät kaupungille, lähden mukaan miettimättä rahan kulutusta. Luontainen pihiyteni on riittävä hillike. Toisaalta sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen ja virkistäytyminen edistävät hyvinvointia, joten tuonkin rahan menon voi lukea kannattavaksi sijoitukseksi.

Edellä mainitut menot kun lasketaan yhteen saadaan 1156 €. Tähän tulee päälle vielä sekailaisia satunnaisia menoja, joten kokonaisbudjetiksi menojen osalta olen laskenut 1200 € / kk.

Tulopuolella on jonkin verran vaihtelua, riippuen siitä, tuleeko lomarahoja, työmatkoja, veronpalautuksia, yms.  lisätuloeriä. Mutta minimitulo verojen jälkeen on jossain 2400 € / kk tasolla. Näin ollen säästöön pitäisi jäädä yli puolet palkasta. Säästötavoitteen voi siis muotoilla myös näin: menot ovat alle 50 % nettotuloista.

Viimeisen puolen vuoden aikana säästäminen on onnistunut ihan kohtalaisesti. Säästöön jääneet rahamäärät kuukausittain ovat:

  • Lokakuu: 1510,63 €
  • Marraskuu: 1385,88 €
  • Joulukuu: 1660,94 €
  • Tammikuu: 1121,85 €
  • Helmikuu: 965,58 €
  • Maaliskuu: 1419,39 €
Keskimäärin siis rahaa on jäänyt säästöön 1344,03 € ja menojen osuus 48,9 % nettotuloista. Tavoite on siis tähän mennessä toteutunut. Kuukausittaisissa tuloissa on ollut huojuntaa. Lokakuussa maksuun tuli matkalasku, jossa ylimääräistä tuloa tuli noin 500 €. Joulukuussa tuli isot veronpalautukset. Vastaavasti alkuvuodesta (tammi-helmikuu) oli maksettava joitakin kerran vuodessa maksettavia laskuja, joten säästöön jäi vähän vähemmän. Maaliskuu oli taas melkolailla tavallinen kuukausi. Tästä on hyvä jatkaa.

1 kommentti:

  1. Olen täällä todistamaan kuinka minulle tarjottiin vakuudeton laina vain 2%.
    Nimeni on Farida Agus Setiawati ja olen elävä todistus hyvän sanoman Amanda Laina Firm.
    Kuuntele, ei lainanantajalle täällä on valmis auttamaan sinua, vaan ne ovat vain täällä repiä sinut kovalla työllä ansaitut rahat. Mieheni ja olen etsinyt lainojen eri lainanantajien verkossa, mutta lopussa, me petettiin ja repi rahamme eri laina yritykset verkossa.
    Olemme jopa lainannut rahaa maksaa näitä online lainanantajien mutta lopussa, meillä ei ole mitään.
    Minä ja mieheni oli velkaa ja meillä ei ollut yhtä juosta apua, meidän perheyritys mureni ja emme voineet saada rahaa tapaamaan päiväraha kunnes me esiteltiin rouva Amanda, joka auttoi meitä tarjoamalla meille vakuudettomia laina.
    Ota rouva Amanda tänään teidän laina ja unohtaa joku täällä lupaavat sinulle lainaa, koska viimeksi mainitun loppuun, et saa mitään lainaa niitä.
    Lisätietoja siitä, miten päästä rouva Amanda tai seuraa häntä laina menettelyt, Kirjoita minulle jollakin sähköpostiini, faridaaguss@gmail.com ja kunfarida@outlook.com.
    Tai voit lähettää postia rouva Amandan amandaloan@qualityservice.com, amandarichardssonloanfirm@gmail.com ja amandaloanfirm@cash4u.com

    VastaaPoista