torstai 24. marraskuuta 2011

Varmistelua

Nyt kurssit ovat taas tulleet alaspäin ja näyttää siltä, että pian saadaan uudet pohjat tälle vuodelle. Käteni kuitenkin kävi jo myyntinapilla eli myin 50 % myyntiwarranteistani pois pienellä voitolla. En aio ruveta ahneeksi. Tälle vuodelle on ihan hyvä tulos, jos pääsee omilleen, koska sen verran hurjaa on ollut osakkeiden hintojen lasku. Pidän kuitenkin vielä loput 50 % spekulatiivisista sijoituksistani, koska en näe laskusuhdanteelle pikaista loppua.

Marraskuun lopussa piti europäättäjien löytää "lopullinen ratkaisu", joka kuitenkin tussahti kuuluvasti. Tämä näkyy kursseissa ensin rallina ylöspäin ja sitten vastaavana lasketteluna alaspäin. OMXH25-indeksi on melkein taas lokakuun alun lukemissa. Myös euro on heikentynyt dollaria vastaan reippaasti. Ei Yhdysvalloissakaan kovin hyvin mene, koska republikaanit ja demokraatit epäonnistuivat budjetin tasapainottamiseen pyrkineissä ponnisteluissaan. Perusongelma on sama molemmin puolin Atlanttia: erilaisia poliittisia päämääriä ajavat tahot eivät pääse yhteisymmärrykseen. Yhdysvalloissa nämä tahot ovat puolueita, kun taas Euroopassa ne ovat tiukan ja löysän talouskurin maat. Uskon, että ratkaisu löytyy vasta, kun välitön taloudellinen tilanne on niin huono, että vastapuolelle periksi antaminen on pienempi paha.

Yksityinen sijoittaja tai säästäjä voi tuntea olonsa melko orvoksi, kun suuret päättäjät pelaavat pelejään. Kriisitilanteissa useimmat osakkeet näyttävät korreloivan vahvasti eli markkinakomponentti määrää kurssien suunnan yhtiöiden omien fundamenttien jäädessä sivurooliin. Siksi osakepoimintaan perustuva sijoitusstrategia voi antaa yllättävän huonoa tulosta lyhyellä aikavälillä nykytilanteessa. Tällaisen sijoittajan aikajänne on kuitenkin pitkä, ja siksi jos itse olisin tuollaisen strategian valinnut, istuisin käsieni päällä. Korkeintaan joitakin ostoja tekisin, jos se kuuluisi strategiaan.

Olen kuitenkin valinnut toisenlaisen strategian, jonka otan käyttöön vuoden vaihteessa. Pyrkimyksenä on saada aikaan mahdollisimman tasainen tuotto erilaisissa skenaarioissa. Noususuhdanteessa ei lähdetä mukaan kuplaan, ja laskusuhdanteessa ei menetetä kymmeniä prosentteja. Reaaliset tuotot pyritään pitämään kohtuullisina sekä inflaation että deflaation aikana. Ns. beta on siis pieni, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita pieniä tuottoja. Suuren betan strategioissa on mahdollisuus tietysti suurempiin tuottoihin jollakin aikavälillä, mutta tavallisesti laskusuhdanne syö merkittävän osan niistä, ellei sitten onnistuta ajoittamisessa. Minä en usko siinä onnistuvani, joten suuresta betasta seuraa pääasiassa vain suuria heilahteluja ja unettomia öitä. Pieni beta on siis minun valintani. Vuoden vaihteeseen asti kuitenkin jatkan nykyisellä spekulointilinjallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti