torstai 1. joulukuuta 2011

Marraskuun tulos

Marraskuussa tapahtui henkilökohtaisessa elämässä suuri muutos, kun vaihdoin asuntoa. Tästä syntyi jonkin verran ylimääräisiä kuluja, joten en saanut säästöön ihan niin paljon rahaa kuin olin ajatellut. Lisäksi panin 30 000 € kiinni asuntoon, joten se on pois sijoitusvarallisuudesta, joka on käytettävissä arvopapereihin. Tästä johtuen alkuperäinen tavoite eli 100 000 € reilun kolmen vuoden sisään ei onnistu, jos tuota asuntoon sijoitettua summaa ei lasketa mukaan. Olkoon tavoite siis tästä lähin ns. net worth -tavoite eli arvopapereiden lisäksi lasken mukaan asunnon arvon vähennettynä sitä varten otetulla velalla.

Joka tapauksessa säästöä kertyi siis marraskuussa 825,75 €. Omaisuuden arvo kasvoi marraskuussa 4,40 % eli se on nyt 41 614,88 €. Sijoitusten tuotto ilman pääoman lisäystä oli siis 2,33 %. Kuva 1 näyttää omaisuuden arvon kehityksen tältä vuodelta.
Kuva 1. Pääoman toteutunut kehitys ja tavoite vuodelta 2011.
Maaginen 40 000 € raja meni siis rikki. Tämä olisi tapahtunut jo jokunen kuukausi aiemmin, jos en olisi pannut rahojani osakkeisiin. Mutta kuten olen jo moneen kertaan todennut, riskinotto kuuluu sijoittamiseen, jos haluaa saada tuottoa. Välillä nuo riskit sitten vaan toteutuvat. On parempi, että ne toteutuvat nyt, koska rahasummat ovat vielä suhteellisen pieniä. Toisaalta laskusuhdanne kasvattaa myös sijoittajana luonnetta aivan toisella tavalla kuin noususuhdanne. Noususuhdanteeseen osaa kuka tahansa keksiä tuottavia sijoitusmenetelmiä, mutta karhumarkkinoilla todellinen riskinottokyky ja strategioiden toimivuus paljastuu.

Lähitulevaisuuden suunnitelmat alkavat selkiytyä. Olen nyt myynyt loputkin spekulatiiviset sijoitukset pois. Vielä viikko sitten olin sitä mieltä, että laskusuhdanne tuottaa uudet pohjat. Nyt en ole siitä enää niin varma. Kun euron hajoaminen on otettu esille jo sellaisena vaihtoehtona, että yritykset varautuvat siihen, ovat politiikot oikeasti selkä seinää vasten. Kohta jokin suurempi taho (IMF tai EKP) puuttuu asioihin tavalla, josta seuraa, että en haluaisi pitää positioita markkinoita vastaan. Sen opin spekuloinneistani, että markkinoita vastaan pelaavan aikaväli on lyhyt ja voitot kannattaa kotiuttaa ajoissa, koska on monen vaikutusvaltaisen tahon intresseissä, että päätrendi on ylöspäin.

Nyt kerään sen verran irtonaista rahaa, että voin aloittaa uuden strategiani mukaisen sijoittamisen. Tai ehkä säästäminen on parempi sana kuin sijoittaminen, koska kyseessä on pohjimmiltaan passiivinen strategia. Yritän löytää aikaa kirjoittaa siitä tarkemmin tässä joulukuun aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti