keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Lokakuun tulos ja jatkopohdintoja

Alkukuusta osakekurssit kävivät tähän astisissa pohjalukemissaan. Näin jälkikäteen katsottuna 4. päivä olisi ollut oikea aika ostaa osakkeita ja myydä pois myyntiwarrantit. Jos näin olisin tehnyt, voittoa olisi tullut viisinumeroinen euromäärä, kun otetaan huomioon sekä voitolla olleet warrantit, että kuukauden nousu osakekursseissa. Näin en kuitenkaan tehnyt, koska ajattelin laskun jatkuvan. Loppukuusta alkoikin sitten olla tukalat oltavat.

Nyt kuitenkin tilanne näyttää taas erilaiselta. Ensin euromaiden johtajat kasasivat suunnitelman, jonka piti ratkaista kriisi. Markkinat ottivatkin tämän suunnitelman hyvin vastaan, ja kurssit nousivat kohisten. Mutta sitten Kreikan pääministeri ilmoitti yllättäen kansanäänestyksestä, joka liittyy pelastuspakettiin. Yhtäkkiä innostus kaikkosi. Kansahan saattaisi äänestää "väärin" (samasta syystä Suomessa ei tule äänestystä esim. ydinvoimasta). En tiedä, mitä Papandreoun päässä on liikkunut. Ehkä sisäpoliittiset syyt ajoivat tähän kaikki tai ei mitään ratkaisuun. Ehkä pääministeri halusi muistuttaa, että Kreikka on demokratian kehto, jossa valta kuuluu Kreikan kansalle, eikä markkinavoimille. Mikä ikinä syy olikaan, tämä tietää hyviä uutisia minulle.

Jotain opin viime kuussa: ei pidä olla ahne. Liika ahnehtiminen johti siihen, että en myynyt myyntiwarranteja voitolla. Nyt aion sen tehdä ensimmäisen tilaisuuden tullen. Markkinoita huolestuttavat paitsi Kreikan kansanäänestys, myös Italian kyky hoitaa talouttaan. Italian tilanne on heijastunut kasvaneina korkoina. Ero Saksan valtion velkakirjoihin on kasvanut yli 4 %:iin, mikä on huolestuttavaa. En kuitenkaan aio jäädä odottamaan, että nämä huolet ratkeavat (tai eskaloituvat), vaan toimin ennen sitä, koska ahneella on tunnetusti likainen loppu.

Joka tapauksessa, kaikesta sähläilystäni huolimatta, onnistuin joitakin warrantteja kotiuttamaan voitolla, mistä seurasi se, että lopputulos viime kuulta oli positiivinen. Pääoma kasvoi 39 895,25 €:oon, mikä on 4,56 % enemmän kuin viime kuussa. Tähän toki vaikutti pääoman lisäys säästöjen kautta, joita tuli 1 403,94 € eli 3,68 %. Kuva 1 näyttää pääoman kehityksen. On muistettava, että minulla on kuitenkin suurin osa rahoista tällä hetkellä käteisenä, ja vain pieni osa warrantteina, mikä vaimentaa markkinoiden heilahtelujen vaikutusta.
Kuva 1. Pääoman kehitys.
Parempia aikoja odotellessa olen tutkinut asioita ja valinnut uuden huolettomamman sijoitusstrategian, joka on backtestattu noin 30 vuoden ajalta. Menetelmä ei tavoittele markkinoita parempaa tuottoa, vaan samaa pitkän aikavälin tuottoa, mutta huomattavasti pienemmällä riskillä. Otan tämän menetelmän käyttöön kuitenkin vasta vuoden vaihteesta eteenpäin. Syynä tähän on se, että irrotan nyt 30 000 € aiemmasta sijoituspääomasta asunnon ostoon. Vasta vuoden vaihteessa minulla on riittävästi rahaa uuden sijoitusstrategian käyttöön ottamiseksi.

Blogista tulee ehkä hiukan tylsä, koska minulla ei ole vähään aikaan juurikaan sanottavaa raha-asioista. Lisäksi blogin aiheet ovat ajelehtineet jonkin verran pois alkuperäisestä ideasta. Haluaisinkin nyt kommentteja siitä, kannattaako minun jatkaa blogin pitämistä, ja mistä aiheista. Teen tätä kuitenkin huvikseni, ilmaiseksi, ja rajallisilla resursseilla.

2 kommenttia:

  1. Jatka ilman muuta! Ei meitä suomalaisia sijoitusbloggareita ole liikaa. Oletkin jo varmaan huomannut että bloggaaminen vaatii samanlaisia ominaisuuksia kuin säästäminen, sekä sijoittaminen. Tietynlaista sitkeyttä ja periksiantamattomuutta.

    Minua kiinnostaisi esimerkiksi kuulla lisää tästä sijoitusstrategiasta, jonka olet ajatellut ottaa käyttöön.

    VastaaPoista
  2. Ilman muuta jatkat bloggaamista!

    Ja kerro lisää sitten strategiastasi ja sen tuotoista. Uskon että se olisi varsin mielenkiintoista (ainakin minulle).

    VastaaPoista