maanantai 7. marraskuuta 2011

Euroalueen tulevaisuus vaakalaudalla

Olen tehnyt päätöksen päivittää blogia hiukan useammin. Samalla muutan tyyliä jonkin verran vapaammaksi eli aion kommentoida myös päivän polttavia aiheita, ja pohdiskella niiden vaikutusta tällaisen sunnuntaisijoittajan toimiin.

Tällä hetkellä euroalueen tulevaisuus näyttää epävarmalta. Kreikan velkaongelmat ovat olleet jo pitkään uutisissa. Maa on käytännössä täysin ulkopuolisen avun varassa. Kreikka ei kuitenkaan ole suurin huolenaihe, koska pienen valtion velkasaneeraus ei suuresti maailmantaloutta horjuta. Henkilökohtaisesti minua eivät enää paljon kiinnosta uutiset Kreikasta, koska markkinat ovat jo hyvin pitkälle hinnoitelleet tappiot sisään joukkovelkakirjojen ja osakkeiden arvoihin.

Sen sijaan Italian tilanne on toinen. Siinä missä Kreikan velkataakka on suuruusluokkaa 340 miljardia euroa, Italialla on velkaa noin 1900 miljardia euroa. Mikään tukipaketti ei pelasta Italiaa, jos sen taloutta ei saada kestävälle perustalle. Tänään Italian valtion 10-vuotisten joukkovelkakirjojen tuotto oli 6,656 %. Vastaavien Saksan valtion velkakirjojen tuotto oli 1,780 %. Sijoittajat vaativat siis Italian joukkovelkakirjoille 4,876 %:n riskilisää. Kipukynnyksenä tälle riskilisälle on pidetty 4,5 %:ia, jonka jälkeen aiempien kokemusten perusteella velkaisista valtiosta tilanne on eskaloitunut.

Mielestäni eurojohtajat ampuivat itseään jalkaan viime kuun lopun huippukokouksessa, jossa päätettiin mm. pankkien vakavaraisuusvaatimusten nostamisesta. Luonnollisesti helppo keino parantaa vakavaraisuutta on myydä riskisijoituksia pois. Italian valtion joukkovelkakirjoja on myyty hurjaan tahtiin, koska korot ovat nousseet, vaikka EKP on tehnyt tukiostoja, joilla on yritetty laskea niitä. Tilanne on nyt herkkä poliittisille töyssyille, joita Berlusconin hallitsemassa Italiassa väistämättä tulee eteen.

Omalta osaltani olen nyt suojassa sekä euron arvon heittelyiltä että kurssien laskulta. Sijoitin juuri 30 000 € asuntoon ja minulla on myös 44 000 € positio markkinoita vastaan (johdannaisilla; sijoitettua rahaa on vain murto-osa tästä summasta). Jos nyt alkaa hurja ralli, jossa kurssit nousevat kymmeniä prosentteja, jään toki siitä paitsi, mutta sille ei voi mitään. Vuoden vaihteessa minulla on sitten uusi suunnitelma, joka on perusteltu paitsi backtestauksella, myös terveellä maalaisjärjellä. Mutta siitä kerron myöhemmin. Vihjeenä annettakoon, että keskeinen idea perustuu korrelaatioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti