sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Syyskuun vuoristorata-ajelu

Syyskuussa kurssit sahasivat ylös ja alas kuin vuoristorata. Ja myös mahasta otti kuin Linnanmäen laitteissa. Mutta vika oli omani, koska tarkistin kursseja käytännössä monta kertaa päivässä ja luin paljon talousuutisia. Pääosassa uutisissa oli tietysti velkakriisi. Kreikan tilanne luo markkinoille epävarmuutta. Kukaan ei oikein varmasti tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Monet yhdysvaltalaiset lehdet kirjoittavat Kreikan velkasaneerauksesta jo tosiasiana, jossa kysymysmerkkinä on vain päivämäärä, kun taas euroalueen johtajat yrittävät vakuuttaa päinvastaista. Kun politiikka tulee markkinatalouden tielle, on mikä tahansa mahdollista.

USA:n tilanne ei ole sinänsä yhtään parempi. Velkaa on liikaa, eikä sen vähentäminen tunnu onnistuvan, koska republikaanit eivät ole valmiita tinkimään rikkaiden oikeuksista. Kiinankin tilanne huolestuttaa, vaikka tähän asti kasvu on siellä ollut vahvaa. Kuparin hinta on tuli alas syyskuun aikana noin 25 % (ks. Kuva 1), minkä eräs analyysi yhdisti Kiinan teollisuuden ongelmiin. Oli niin tai näin, koska yleinen trendi näyttää olevan alaspäin, yksikin negatiivinen tapahtuma riittää muuttamaan sahaavat kurssit selväksi laskuksi. Oma epäilykseni on, että Kreikan tilanne äityy vielä pahaksi.
Kuva 1. Kuparifutuurien hinta. Huomaa suuri pudotus syyskuussa.
Minulla on siis myyntiwarrantteja, ja ostin niitä vielä lisää. Syyskuun osalta näiden tuotto oli 5,00 %. Tuoton laskentaan on otettu mukaan käteinen, jota minulla kuitenkin on suurin osa pääomasta. Mitään hienoja käppyröitä minulla ei ole tähän piirtää, koska en ole ehtinyt kehitellä valmiiksi uutta tuottojen laskentajärjestelmääni.

Säästöjen osalta kuukausi jäi laihaksi, koska minun piti ostaa uusi tietokone edellisen hajottua. Valitsin läppärin sijasta pöytäkoneen, koska sitä on helpompi korjata itsekin. Toivon, että tämä investointi riittää seuraavaksi noin kolmeksi vuodeksi. Amortisoitu kulu ei sitten loppujen lopuksi ole kovin suuri. Säästö oli siis 356,23 €, joten säästöt mukaan lukien pääoma kasvoi edellisestä kuusta 5,99 %. Yhteensä pääomaa on siis  38 122,42 €. Kuva 2 näyttää pääoman kehityksen kuukausittain.
Kuva 2. Tavoittena oleva ja toteutunut pääoman kertymä kuukausittain.
Kohta saan siis paikattua elokuu tappiot. Tässä vaiheessa on ihan OK, että tappiota tulee, koska saan helposti paikattua menetykset palkkatuloilla. Myöhemmässä vaiheessa tämä ei enää onnistu niin helposti. Kuten jo jossain ensimmäisistä blogikirjoituksistani kerroin, tarkoituksena on ottaa alussa enemmän riskiä juuri siksi, että tappiot eivät ole absoluuttisessa mielessä niin suuria, mutta mahdollinen palkkio voi olla suurempi kuin maltillisella strategialla, ja alussa kerrytetty pääoma on tärkeintä pitkällä aika välillä, koska se saa kasvaa pisimmän aikaa korkoa korolle.

Veikkanpa, että lokakuun kuluessa saamme selvyyden siitä, mihin suuntaan Kreikan tilanne on menossa, ja tienaanko rutkasti vai kartutanko tämän vuotista tappiotiliäni vielä enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti