torstai 2. kesäkuuta 2011

Tappiollinen toukokuu

Toukukuu oli indeksien mukaan tappiollinen. OMX Helsinki GI oli huhtikuun 29. päivänä 13 494,23 ja toukokuun viimeisenä päivänä 12 919,92. Pudotusta tuli siis 4,26 %. Syitä kurssien laskulle lienee monia, enkä aio niihin tässä sen kummemmin perehtyä. Nokian tulosvaroitus viimeisenä päivänä toki oli yksi selvä tapahtuma, mutta jo ennen sitä indeksi oli pudonnut. Näyttäisi siltä, että epävarmuus on markkinoille suurempaa myrkkyä kuin toteutunut ikävä tapahtuma. Tämä näkemys olisi sopusoinnussa psykologisten tutkimusten kanssa, joiden mukaan ihmiset kokevat jatkuvat pienet ikävät asiat pahempana kuin yksittäisen suuren ikävän asian, vaikka tuolla suurella asialla olisi enemmän merkitystä kuin noilla pienillä yhteensä.

Henkilökohtaisen talouden kannalta toukokuu ei ollut yhtä heikko. Tappiota toki tuli, mutta koska osakkeet muodostavat vain osan varoistani, arvonalennus jäi noin 1,09 %:iin. Osakesalkun kehitys viimeisen kuukauden aikana on nähtävissä Kuvasta 1. Sen osalta takkiin tuli 2,12 %.
Kuva 1. Salkun (sininen viiva) ja vertailuindeksin (oranssi viiva) tuotot kuukauden sisällä.
Nyt voi myös jo tarkastellan salkun kehitystä kolmen kuukauden aikavälillä. Kuvassa 2 näytetään maalis-toukokuun tulos osakesalkun ja vertailuindeksin osalta.
Kuva 2. Maalis-toukokuu. Salkku (sininen viiva) on 4,62 % plussalla, kun taas vertailuindeksi (oranssi viiva) päätyi 0,76 % miinukselle. 
Vaikka kurssit suuntautuivat alaspäin, jatkoin sijoitussuunnitelman mukaista toimintaa ja ostin loppukuusta lisää osakkeita. En pyri erityisesti ajoittamaan markkinoita, vaan sijoitan säännöllisesti. Näin pääsen hyötymään "dollar cost averaging" efektistä eli saan ostettua enemmän osakkeita, kun kurssit ovat alhaalla ja vähemmän, kun ne ovat ylhäällä. Näin keskimäärin ostan osakkeita halvemmalla kuin kurssista laskettu keskihinta. Tämä ei toki olisi optimaalinen strategia, jos käytettävissä olisi suuri könttäsumma, mutta koska rahaa vapautuu käyttöön joka tapauksessa vain noin kerran kuussa, on luonnollista sijoittaa se kerran kuussa. Harvempi sijoitusväli toki säästäisi kaupankäyntikuluissa, mutta nytkin kustannukset ovat reilusti alle 0,5 % sijoitettavasta summasta, joten en lähde suunnitelmaa muuttamaan.

Tällä hetkellä sijoitussalkku koostuu kotimaisista osakkeista ja korkosijoituksista pääosin Euroopan markkinoille. Korkosijoitusten ja osakkeiden välinen korrelaatio on pieni ja osakkeet on lisäksi hajautettu eri toimialoille. Olen miettinyt vielä laajempaa hajautusta riskien hallinnan vuoksi. Kävin läpi ETF:iä, jotka sijoittavat eri maantieteellisille alueille. Laskin niiden välisiä korrelaatioita, ja löysin mielenkiintoisia yhteyksiä. Harmittavasti kuitenkin noiden kyseisten ETF:ien kulut ovat liian suuret minun makuuni. Etsimisen jälkeen päädyin Vanguardin ETF:iin, joissa osassa kulut ovat todella alhaiset. Joudun kuitenkin ostamaan nuo ETF:t USA:sta, mikä lisää kaupankäyntikustannuksia. Siksi pyrin ostamaan niitä suuremmissa erissä eli en pysty toteuttamaan suunnitelmaa heti.

Osakeiden arvon menetyksestä huolimatta sain säästöön taas lisää rahaa, joten kokonaisuus jäi plussan puolelle. Verojen ja elämiskulujen jälkeen palkasta jäi käteen 1 532,79 €. Nyt kahdeksan kuukauden keskimääräinen säästö on 1 393,21 €, mikä on yli tavoitteen. Ei ole mitään syytä, miksi en voisi jatkaa samalla linjalla tästä eteenpäinkin, joten kuukausittaisen säästötavoitteen voin nostaa samantien 1 350 €:on.

Rahaa on yhteensä siis kasassa 36 426,49 €. Tämä tarkoittaa 3,44 %:n lisäystä viime kuuhun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti