keskiviikko 8. helmikuuta 2012

"Eläköityminen" ulkomailla

Monella meistä on joskus käynyt mielessä idea muuttamisesta ulkomaille. Erityisesti niillä, jotka haaveilevat taloudellisesta riippumattomuudesta, muutto halvempaan maahan voi nopeuttaa tuon tavoitteen saavuttamista. Suomessa eläminen on kuitenkin suhteellisen kallista. Toki hyvinvointiyhteiskuntamme takaa monia palveluja ja etuisuuksia, joista muissa maissa saa vain haaveilla. Mutta yleensä noista eduista hyötyvät eniten ne, jotka ovat vähäosaisimpia, kuten työttömät, eläkeläiset, opiskelijat, invalidit, yms. Seuraavaksi keskityn lähinnä siihen, miten kalliiksi tai halvaksi eläminen muissa maissa voisi tulla, jos jätetään huomiotta yhteiskunnan tarjoamat palvelut.

Löysin laskelman, jossa on otettu vertailukohdaksi New Yorkin elinkustannukset (http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp). Valitsin indeksin, joka sisältää sekä päivittäistavaroiden että asumisen hinnan. Kun New Yorkissa indeksi on 100, Suomessa päästään arvoon 76,94. Jos asuminen jätetään huomiotta, indeksi on myös suomessa noin 100. Tämä lukema koskee koko Suomea, joten esimerkiksi Helsingissä saatetaan päätyä oikeasti korkeampiin lukemiin. Käytän kuitenkin edellä mainittua lukemaa vertailun pohjana. Oletetaan, että Suomessa taloudellinen riippumattomuus edellyttää 500 000 €:a. Mitä siihen tarvitaan muualla? Taulukko 1 näyttää tämän joidenkin maiden osalta.

Taulukko 1. Taloudelliseen riippumattomuuteen tarvittavat rahat eri maissa.
MaaIndeksiPääoma
Norja116,85759 358 €
Suomi76,94500 000 €
Yhdysvallat66,64433 065 €
Brasilia62,80408 110 €
Venäjä50,07325 383 €
Tsekki46,98305 303 €
Malesia39,75258 318 €
Thaimaa38,44249 805 €
Ecuador37,00240 447 €
Intia24,38158 435 €

Olen ottanut tähän vain joitakin mielenkiintoisia poimintoja. Ensinnäkin naapurimaassamme Norjassa eläminen on tunnetusti kallista ja siellä tarvitaankin rahaa noin puolitoista kertaisesti Suomeen verrattuna. Sen sijaan Yhdysvallat jää taakse vertailussa eli Atlantin toisella puolella olisi halvempaa jättäytyä omien rahojen varaan. Niille, jotka suunnittelevat pakenevansa Rio de Janeiroon, vertailu tietää huonoja uutisia. Eläminen on siellä vain noin viidenneksen halvempaa kuin Suomessa. Itärajan takana pärjää jo 35 % halvemmalla. Yllätys minulle oli Tsekki, joka on lähes 40 % halvempi kuin Suomi.

Toisaalta etelän lämpöön kaipaavat voivat harkita Malesiaa vakavasti. Se on vain hitusen suomalaisten turistien suosikkia Thaimaata kalliimpi, mutta käsittääkseni myönteisempi maahanmuuttajia kohtaan. Näissä maissa kustannukset ovat vain puolet Suomen tasosta. Etälä-Amerikasta löytyy tätäkin halvempi maa, Ecuador, joka on maantieteensä puolesta kiinnostava paikka, koska maahan kuuluu niin rannikkoa, vuoristoa, kuin viidakkoakin. Vertailun halvin maa on Intia, jossa pärjää alle kolmanneksella Suomen pääomasta. Itse olisin näistä vaihtoehdoista kiinnostunein Ecuadorista, koska siellä asuu jo joitakin tuttujani.

Ulkomaille muuttaminen on tosin iso juttu useimmille ihmisille, jos oma elämä on pyörinyt lähinnä Suomessa. Uusi kulttuuri, uusi kieli, ja uusi elinympäristö voivat olla monelle liikaa. Monista käytännön asioistakin on huolehdittava. Osa näistä on vain järjestelykysymyksiä, mutta osassa tarvitaan jo vähän tuuriakin (vrt. esim. Green Card USA:an). Maahanmuuttajaa kohdellaan eri tavalla kuin turistia, ja joihinkin maihin viisumin saaminen voi olla vaikeaa. Työn perusteella viisumin voi ehkä saada, mutta, jos on tulossa maahan vain "laiskottelemaan" omilla rahoilla, niin tämä voi olla työläämpää. Näistä käytännön asioista kannattaa kysellä ihmisiltä, jotka ovat oikeasti asuneet kohdemaassa, jottei vastaan tule ikäviä yllätyksiä.

3 kommenttia:

  1. Malesiaa harkitseville hyvä sivusto http://www.mm2h.gov.my/

    VastaaPoista
  2. Ihan mielenkiintoinen kirjoitus. Noista maista Suomen lisäksi lähinnä sydäntäni olisivat kyllä Tsekki ja Ecuador. En tosin tiedä kuinka helppoa varsinkaan jälkimmäiseen olisi saada pysyvää oleskelulupaa. Kielen puolesta ei itselläni olisi tosin ongelmaa paitsi ehkä Tsekissä. Pitää varmaan jossain vaiheessa lähteä katsomaan miltä varsinkin Ecuador näyttää :D

    VastaaPoista
  3. Oma lukunsa tällaisissa kysymyksissä on kohdemaan talouskasvu. Esim. Malesiassakin se summa, mikä nyt riittäisi riippumattomuuteen, ei ehkä riitä riippumattomuuteen enää 10 vuoden päästä.

    VastaaPoista