tiistai 6. syyskuuta 2011

Elokuun tappiot

Elokuun alun jyrkkä kurssien lasku yllätti minut samoin kuin se yllätti monen muunkin osakesijoittajan. Näin jälkikäteen voidaan pohtia, mistä lasku johtui, mutta se on vain jälkiviisautta. Nyt tappioille ei voi enää mitään. Jos joku osaisi ennakoida kaikki kurssien liikkeet etukäteen, hän olisi hillittömän rikas. Rakentavampaa on miettiä, onko oma sijoitusstrategia henkilökohtaiselle riskisietokyvylle sopiva. Tähän aiheeseen Kohti taloudellista riippumattomuutta viittasikin omassa blogissaan, joten ei siitä sen enempää tässä.

Olin jo heinäkuussa keventänyt salkkuni osakepainoa noin 50 %, ja ottanut pienen spekulatiivisen position kultaa, joten kaikkein pahin rysäys ei iskenyt koko pääomaan. Kullalla jopa tienasin vähän, mutta nyt olen myynyt kaikki pois. Kullan hinta on kuplassa, mutta sitä, milloin tuo kupla puhkeaa, on vaikeampi arvioida. Parempi oli myydä liian aikaisin, kuin liian myöhään. Lisäksi halusin ostaa jotain muuta, ja riskien hallitsemiseksi en halunut laittaa käteisenä olevaa rahaa enempää likoon.

Ennen kuin kerron, mitä tuo joku muu on, mainitsen vielä, että myin kaikki loputkin osakkeeni pois elokuun alun pudotuksessa. Eli siis ostin kalliilla ja myin halvalla. Tämä kuulostaa tyhmältä, mutta myynti kuului sijoitusstrategiani. Itse asiassa sen mukaan minun olisi pitänyt myydä osakkeet aikaisemmin. Viivyttelin, ja kärsin ylimääräisiä tappioita. Muistaakseni Seppo Saario kirjassaan Miten sijoitan pörssiosakkeisiin käsitteli yhdessä luvussa tätä aihetta, ja päätyi johtopäätökseen, että sijoittajan tulisi olla päättäväinen toimissaan. Turha jahkaaminen johtaa typeryyksiin. Toinen vaihtoehto on olla pelkästään buy & hold -sijoittaja, jolloin myyntejä ei tarvitse miettiä.

Jotain hyötyä tappiolla myymisestä kuitenkin oli. Nyt minulla on noin 3800 € edestä tappiota, jotka voin vähentää verotuksessa tulevina vuosina mahdollisista voitoista. Eli siis vähään aikaan en pääomaveroja maksele. Lisäksi vaihtovoluumia tuli sen verran enemmän, että osakevälittäjä kiittää halvemmilla välityspalkkiolla.

Sitten tullaan siihen, mitä se muu on, jota ostin: myyntiwarranteja. Tämä perustuu näkemykseeni siitä, että kurssilaskun pohjia ei olla vielä nähty. Myyntiwarrantit ovat helppo tapa saada tuottoja, jos tämä näkemys osoittautuu todeksi. Warranteilla voi käydä kauppaa kuten osakkeilla ja ne ovat likvidejä. Toki ne ovat johdannaisina suurempi riskisiä kuin osakkeet, mutta olen rajoittanut riskiä siten, että sijoitan niihin maksimissaan 15 % rahoistani. Näin ollen huonoimmassa skenaariossa menetän tuon 15 %, mutten yhtään enempää. Toisaalta warranteihin liittyy vipuvaikutus eli pienemmällä rahalla voi saada suuren position, ja siten heilunta on suurempaa. Näin on mahdollista moninkertaistaa warranteihin sijoitetut rahat, jos kurssit liikkuvat kymmeniä prosentteja.

On kuitenkin huomattava, että johdannaisilla on tietty voimassaoloaika. Tämän vuoksi niihin sijoittavan täytyy olla oikeassa paitsi kurssien suunnasta, myös ajoituksesta. Johdannaisten hinnoittelua voi tarkastella Black-Scholes-kaavan perusteella. Se antaa johdannaiselle hinnan, joka riippuu kohde-etuuden nykyhinnasta, johdannaisen toteutushinnasta, kohde-etuuden volatiliteetistä, riskittömästä korosta, ja jäljellä olevasta voimassaoloajasta. Olen pyöritellyt Black-Scholesia nyt pari kuukautta piirrelleen käyriä ja laskeskellen hintoja. Luulisin tietäväni, mitä teen. Aika näyttää, miten äijän käy.

Säästöjen puolesta elokuu oli tavallinen kuukausi. Säästöön jäi 1 068,92 €. Kuitenkin, kun sijoitustappiot otetaan huomioon, pääoman muutos oli -7,71 % eli sitä oli 31.8. yhteensä 35 968,54 €.

Olen päättänyt, etten tästä kuusta eteenpäin näytä sijoitusteni kehitystä suhteessa vertailuindeksiin. Tähän on kaksi syytä: 1) sopivaa indeksiä ei löydy, ja 2) position koko vaihtelee, minkä vuoksi vertailukelposeen tulokseen pitäisi laskea mukaan käteinen. Näistä syistä aion näyttää vain koko pääoman kehityksen kuukausittain, sisältäen käteisen, korkosijoitukset, osakkeet, sekä johdannaiset ja muut sijoitusinstrumentit. Alla Kuvassa 1 näkyy tämän vuoden kehitys.

Kuva 1. Pääoman kehitys ja tavoite kuukausittain.
Elokuun osalta kuvaaja näyttää synkältä, mutta todellisuudessa warranttien arvot olivat juuri tuona päivänä alimmillaan ja nyt niiden arvo on jo pari tuhatta euroa suurempi. Eli vielä on aivan mahdollista ottaa kiinni tavoitteesta puuttuva summa syyskuussa.

5 kommenttia:

 1. Radikaaleja muutoksia! Ilmeisesti nämä muutokset kuitenkin kuuluvat valitsemaasi hyväksi todettuun strategiaan, joten silloin sitä myös kannattaa noudattaa.

  Black-Scholes on yksi tapa arvottaa johdannaisia, mutta sokeasti siihen ei kannata luottaa. Merton ja Scholes istuivat molemmat LTCM:n hallituksessa. LTCM käytti toiminnassaan Black-Scholesia ja ajoikin myöhemmin koko pankkimaailman kriisiin kaaduttuaan.
  In theory, there is no difference between theory and practice. But, in practice, there is.
  -Yogi Berra


  Omien sijoitusten kehityksen indeksointi mielestäni kannattaa vaikkei sopivaa vertailuindeksiä olisikaan. TWR laskennassa on mahdollista sisällyttää oma käteispositio tai velkavipu. Näin teen myös itse. Indeksoitu kehitys kuitenkin näyttää hyvin sen miten oikeasti kulujen jälkeen on pärjännyt markkinoilla.

  VastaaPoista
 2. Warrantit eivät kuuluneet alkuperäiseen strategiaan. Etsin kuitenkin jatkuvasti keinoja parantaa strategiaani.

  Nimenomaan Black-Scholesissa tehty oletus kursseista normaalijakautuneena random walkina sai minut kiinnostumaan johdannaisista. Virheellisestä oletuksesta pystyy hyötymään siitä seuraavien hinnoitteluvirheiden kautta. Ajatteluuni on vaikuttanut Nassim Talebin Musta Joutsen, jossa hän käsittelee nimenomaan noita poikkeustilanteita, joissa malli on virheellinen.

  Täytyynee tutustua tuohon TWR laskentaan tarkemmin. Lukujen päivittäminen vaatii kuitenkin aikaa ja vaivaa, joten täytynee jossain vaiheessa askarrella jokin automaattinen systeemi tuota varten. Vai oliko jossain jo peräti olemassa sellainen valmiiksi?

  VastaaPoista
 3. Täytyynee tutustua tuohon TWR laskentaan tarkemmin. Lukujen päivittäminen vaatii kuitenkin aikaa ja vaivaa, joten täytynee jossain vaiheessa askarrella jokin automaattinen systeemi tuota varten. Vai oliko jossain jo peräti olemassa sellainen valmiiksi?

  Lasken automaattisesti Google Spreadsheetillä TWR:n indeksiluvun. Ainut joka oikeastaan tarvitsee käsin säätää on käteisten panot/nostot, jotka päivitän eri välilehdelle. Samassa yhteydessä tulee laskea uusi indeksiluku, jonka pohjalle teen spreadsheetissä automaattisen päivälaskennan.

  Profitmapper palvelu laskee myös TWR:n. Jos haluat päästä helpolla, niin suosittelen käyttämään sitä. Sen laskenta ei tosin ole täysin oikea, sillä se laskee TWR:n "pohjalukeman" aina kuukausittain jonka perusteella päivittäinen vertailulukema indeksiin lasketaan. Oikeaoppisesti kyseinen luku tulee päivittää aina kun käteistä tulee salkkuun lisää tai sitä poistetaan, kuten itse teen.

  Talebin ajatukset ovat hyviä. Käytännössä hyvin harvoin tapahtuvat äärettömän suuret liikkeet voivat olla niin harvinaisia, että position pitäminen sinne asti on uskoakseni isolle osalle sijoittajista liikaa. Voi esim. joutua kestämään kymmeniä vuosia melkoisia alituottoja. Riittääkö sijoittajalla varat, kärsivällisyys tai riskinsietokyky siihen on asia jota epäilen.

  Kuten varmasti tiedät on oma näkemykseni markkinoista päinvastainen ja olenkin tehnyt uusia ostoja. Tällä viikolla pystyin taas jatkamaan osto-ohjelmaa. Mielenkiintoista nähdä kumman näkemys osoittautuu paremmaksi :)

  VastaaPoista
 4. OK. Täytynee tehdä oma spreadsheetti TWR:n laskemista varten.

  Talebin ajatuksista hyötyminen ei vaadi hirveän suuria liikkeitä kurssissa. Siitä tiedosta, että normaalijakauma tuottaa malliin virhettä tietyyn suuntaan, voi hyötyä myös suhteellisen normaaleissa oloissa.

  On tosiaan mielenkiintoista nähdä, kumman näkemys osoittautuu toimivammaksi. Parin kuukauden päästä olemme viisaampia, koska warrantit erääntyvät siihen mennessä. Sen jälkeen voin taas harkita palaamista osakemarkkinoille, jos tietyt ehdot täyttyvät.

  VastaaPoista
 5. Noh, tiedä ihan tuota ollaanko parin kuukauden kuluttua viisaampia. Otan kuitenkin näkemystä selvästi pidemmälle ajalle ja hinnoitteluvirheiden korjaantuminen ottanee selvästi enemmän aikaa. Warranttinäkemyksen suhteen toki tieto tuolloin jo on, jos kerta erääntyvät.

  VastaaPoista